Nyt eller Yt #4

Historietimen – læbestiften!

front

Jeg er historielærer. Dem, der kender mig, er ikke i tvivl om dette fact. Jeg oser af mærkelige, historiske facts og viden.

Mine interesser (ud over makeup) er menneskers- og tings historie. Jeg finder det så pisse interessant. Så hvorfor ikke finde ud af mere om makeup-produkters historie og dele det med andre.

I dag har jeg gravet lidt i læbestiftens historie. Er I klar?

Farvning af læberne har sådan set været kendt siden oldtidens Egypten. Gennem historien har den været symbol for alt, lige fra prostitution til høj social status og femininitet.

Det var dog først i 1920´erne at læbestiften for alvor slog igennem igen.

Meget gammel læbestift

Sumererne (oldtidsfolk i Mesopotamien, som levede for 5000 år siden) brugte knuste ædelsten til at dekorere ansigtet omkring øjnene og læberne. Både mænd og kvinder dekorerede sig på denne måde.gamle-egypten-copy

Efterhånden gik man over til, at bruge andre ting som udtræk af planter og bær. Cleopatra bruge knuste insekter til den røde farve på læberne (mums, siger jeg bare!).  På Cleopatras tid havde man også mulighed for, at vælge en shimmer-farve til læberne. Den effekt fik man ved, at blande farven med perlemor fundet i fiskeskæl (vi er heldigvis kommet langt siden da).

gamle-egypten-2-copy

Under det græske imperium var det dog ikke velset, at gå med læbestift. Det var forbeholdt de prostituerede.

Hvis du ikke var prostitueret og farvede dine læber, kunne du blive anholdt for at bære den røde farve på læberne. Ligeledes kunne en prostitueret blive anholdt, hvis hun ikke havde læbestift på. I det tilfælde ville den prostituerede blive anholdt for at ligne en “rigtig kvinde”. Tal om, at være stemplet.

I Romerriget viste læbefarven, hvilken social status du havde i samfundet. Røde læber (på både mænd og kvinder) stod for en høj status.

Hvis vi bevæger os helt mod øst, så var kineserne faktisk de første som udviklede en læbestift med bivoks for over 1000 år siden. Bivoksen skulle være med til at beskytte læberne. Godt tænkt!

Læbestiftens udvikling

Læbestiften har haft en lidt forskellig udvikling afhængig af, hvor i verden vi befinder os.

I England kan man på de gamle portrætter se Elizabeth I og hendes karakteristiske hvide ansigt og røde læber danne mode. I 1600-tallet var det meget populært med det hvide ansigt og de røde læber. Det var dog kun overklasse-kvinder og mandlige skuespillere som bar makeup. Det var ikke noget for pøblen.

queen-elizabeth-1

I det 19. århundrede havde trenden dog ændret sig gevaldigt. Nu var læbestift (og andet makeup) ikke noget, respekterede kvinder brugte åbenlyst. Det var for skuespillere og prostituerede (igen). Dog vendte trenden igen i 1920´erne da de første kommercielle (masseproducerede og solgt i butikker) læbestifter kom til landet fra Paris.

Under 2. verdenskrig blev alt rationeret i det meste af Europa – også i England. Også makeup var rationeret. Winston Churchill besluttede dog, at læbestift skulle produceres som normalt, da han mente at det havde en positiv effekt på folkets håb og moral.

victoryred-blog_2048x2048

I USA i det 19. århundrede brugte man heller ikke læbestift til hverdag. I USA brugte man karmin (rødt farvestof) i læbestiften og var et dyrt produkt.

I 1880´erne var det kun skuespillere som kunne komme afsted med, at bære læbestift offentligt. Faktisk var det den berømte skuespiller, Sarah Bernhardt, som var den første til at bære både læbestift og blush offentlig på dette tidapunkt.

sarah_bernhardt-nadar-copy

Da læbestiften senere begyndte at se mere naturligt ud når den var påført, blev det mere acceptabelt blandt kvinder.

Læbestiften blev i starten solgt i papir-tuber, i farvet papir eller i små bøtter. Efterhånden begyndte det at dukker op i Sears Roebuck kataloget.

Fra ca. år 1912 var det fuldt accepteret af de moderne kvinder, at bære læbestift. Og kort tid efter kunne man se læbestifter i små metalcylindere med push up. Disse cylindere havde dog været fremme siden 1911 i Europa.

push-up-copy

push-up-2-copy

I 1923 blev push up´en udskiftet med den dreje-funktion, vi kender fra nutidens læbestifter.

Det blev efterhånden mere og mere anerkendt, at gå med læbestift. Så meget, at man under 2. verdenskrig udviklede en long lasting læbestift til de kvinder, som tog ud på arbejdsmarkedet. Sådan! Power to the Women!

Moden gennem tiderne

Mørkerød har gennem størstedelen af historien været farven. Men både moden og farven udviklede sig.

1920´erne

I 20´erne var det højeste mode med en meget tydelig “cupids bow”. Trenden blev inspireret af Clara Bow (amerikansk skuespiller).

57818e09adddcaeac1c886872073f258

På denne tid var der ikke nogen som kiggede forkert efter dig, hvis du tog læbestift på i offentlighed – heller ikke ved frokost. Dog var det ikke anset, at påføre læbestiften ved aftensmaden.

20erne-copy-copy

Mørk rød var stadig farven.

1930´erne

I 30´erne begyndte Elizabeth Arden at producere forskellige farver læbestift.

Læbestiften var nu et symbol på voksen seksualitet. For teenage-piger var det dog mere et symbol på kvindelighed, fremfor seksualitet. Men med de voksnes syn på læbestiften, ønskede man ikke, at de unge piger gik med læbestift. Det blev set som et tegn på oprør.

1940´erne

Ønsket om, at de unge ikke brugte læbestift var stadig stort. Det afspejlede sig i teen-bladene som skrev den ene artikel efter den anden om, hvordan mænd foretrak naturlig skønhed fremfor makeup. De unge blev også advaret om, at brug af læbestift kunne ødelægger deres popularitet og ønsket om en karriere. Man forbandt altså stadig (eller igen) læbestift med prostitution.

1950´erne

I 50´erne blev den røde læbestift atter bragt på banen takket være Marilyn Monroe og Elizabeth Taylor.

elizabeth-taylor-makeup-secrets-copy

2/3 af teenage-piger brugte læbestift.

Selvom farven rød blev populær igen, blev fersken-farve og pink også trendy. Desuden blev der lavet en kiss-proof udgave.

1960´erne

Hvid læbestift (eller næsten hvid) blev meget moderne i 60´erne. Det blev den bl.a. gennem forskellige rockgrupper.

60s-copy

 

Pludselig var der også forskellige finish. Nu kunne man vælge mellem mat, sheer eller shiny læbestift.

På dette tidspunkt i historien blev brug af læbestift associeret med femininitet. Hvis man ikke brugte læbestift, så var man helt sikkert lesbisk eller mental syg.

1970´erne

Nu begyndte de lidt mere usædvanlige farver, at dukke op. Der var både blå, , violet og limegrøn. Derudover så kom den sorte læbestift også tilbage. Den havde før været brugt i 50´erne til gyser-film.

1980´erne

Vi husker (eller har set billeder af) alle sammen makeup´en fra 80´erne. Men ud over de skrigende farver, så kom humør-læbestiften også frem. Det var dog ikke humøret den skiftede farve efter, men derimod hudens ph-værdi.

mood-copy

1990´erne

Semi-mat, brun læbestift var højeste mode – stærkt inspireret af tv-serien “Friends”.

90s-copy-copy-copy

I slutningen af 90´erne blev den matte dog skiftet ud med pearl-shades. Nu skulle de brune læber være blanke.

2000´erne

Stærke farver som hot pink, neon og orange startede 0´erne ud.

2010´erne

Efterhånden blev det dog meget trendy med nude læber. En trend som ikke helt er rystet af os endnu.

Det er også gået hen og blevet højeste mode med flydende læbestifter – især de matte af slagsen.

Jeg er spændt på, hvad fremtiden bringer for læberne.

Sjove facts

Vidste du:

  • at Dronning Elizabeth i 1952 fik speciallavet en læbestift som skulle passe til hendes outfit. Den fik navnet “The Balmoral Lipstick”the-balmoral-lipstick
  • at Elizabeth Taylor elskede sin røde læbestift. Hun elskede den så meget, at andre på filmsettetene ikke måtte bære rød læbestift.
  • at man I slutningen af 1880´erne begyndte at advare kvinder mod brug af læbestift pga. blyindholdet.
  • at de første kommercielle læbestifter blev produceret af et fransk kosmetikfirma i 1884. Før det, blev læbestifterne lavet derhjemme.
  • at i 1915 i Kansas kunne man blive anholdt for at bruge læbestift, da det gav “et helt forkert indtryk”.
  • at holdbarheden på læbestift normalt ligger mellem 18 og 24 måneder.

 

- Just Me

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nyt eller Yt #4