Blemish Mud (med aloe vera) fra 7th Heaven

At have et særligt sensitivt barn….

snapchat-1610119927

Den ældste af vores smukke døtre…som det kan ses, så elsker hun snapchat

For ca. 6 år siden anede jeg ikke hvad det ville sige, at være særligt sensitiv. Men da vi fandt ud af, at vores ældste datter er særlig sensitiv blev jeg meget klogere. Det blev jeg nødt til – både for hendes, men også for vores skyld.

Men hvad vil det egentlig sige, at have et særligt sensitiv personlighedstræk? Det er en længere forklaring, men jeg vil prøve, at komme ind på det overordnede i dette indlæg.

Det er vigtigt at vide, at man kan have personlighedstrækket i mere eller mindre grad. Men lige meget, hvilken grad man støder på /eller har, så er det vigtigt, at vide noget om det. Jeg savner tit, at skolerne ikke ved meget om trækket. Et særligt sensitivt barn kan reagere meget anderledes end andre børn. Og hvis man ikke ved, at barnet er særligt sensitivt, så kan barnet hurtigt blive misforstået. Det gør tit episoden værre.

Hvis man gerne vil vide noget mere dybdegående om personlighedstrækket, så vil jeg anbefale, at I læser bogen “Sensitive børn” af Athina Delskov og Lene Sonne. Den gav os herhjemme en helt anden forståelse for vores datter og mange ting og reaktioner gav pludselig mening.

Men hvis man ikke er interesseret i, at købe eller låne bogen, så findes der et utal af hjemmesider omkring personlighedstrækket.

Som sagt, er der mange sider af personlighedstrækket og det kan være meget forskelligt fra person til person, hvordan trækket skinner igennem. Der er også forskellige hovedgrupperinger ingen for trækket. Der er de forsigtige, de udadvendte, de nyhedssøgende og de højtbegavede. Men bare fordi man er det ene, betyder det ikke, at man ikke også kan høre til i en af de andre grupperinger.

Der er nogle generelle træk som man snakker om når man har med særligt sensitive personer, at gøre.

Man kan både være psykisk og fysisk sensitiv. Det psykiske er bl.a. de mange indtryk personerne har. De får mange flere informationer ind, end vi andre gør. Et godt eksempel er, at hvis vi kigger på en skål med appelsiner, så tænker vi måske “Der er en bunke appelsiner.” eller (hvis vi er meget opmærksomme) “Der er en bunke appelsiner i 2-3 forskellige størrelser.”. Derimod tænker den sensitive måske “Der er en bunke appelsiner i 8 forskellige størrelser og i 3 forskellige farver.” Det kan også være, at den sensitive får en forfærdelig lyst, at inddele appelsiner i mindre bunker så det ser “pænere ud” eller, at tælle hvor mange appelsiner der er. Lidt som at have et OCD. Men som I kan se, så får de mange flere informationer ind, end vi andre gør. (Jeg håber, at eksemplet gav mening.)

De sensitive har også en tendens til, at reflektere meget dybere over tingene. De stille dybdegående spørgsmål og er normalt meget videbegærlige. De suger til sig.

Men deres dybe refleksioner gør bl.a. også, at de har behov for, at der er en mening med tingene før de kan kaste sig ud i det. De ser ingen mening med, at lave noget, der ikke giver mening – altså for dem.

Tankerne kan også let komme til, at gå i selvsving. De har stærke følelser (både fysisk og psykisk) og derfor også stærke følelsesmæssige reaktioner. De bliver let bevægelige og rørt.

Samtidig så har de en helt særlig evne til, at nyde ting. Den smukke natur, en flot solnedgang, en fantastisk smag. De nyder det smukke omkring dem – når de har pladsen i hovedet til det.

Omsorg for andre fylder rigtig meget. De er meget empatiske både over for andre mennesker – men specielt også over for dyr. Dyr kan have en helt speciel plads i deres hjerter. Det kan det ved mange mennesker – men hos særligt sensitive er det så meget mere omfattende. De har meget lange antenner og det kan til tider føles som om, at de kan læse tanker eller behov. Nogle har ligefrem en evne til, at kunne læse på dig om du lyver eller ej. Vær autentisk.

Pga. deres empatiske evner er de også gode til, at lytte og har et meget åbent hjerte. Desværre er et åbent hjerte lettere, at knuse. Og det føler de meget mere smertefuldt, end os andre. De har ikke de samme parader.

Retfærdighed er også meget vigtig for dem. De har en stærk retfærdighedsfølelse – ingen skal snydes og der skal ikke gives kollektiv skældud (desuden kan skældud føles som fysisk smerte på dem).

De fleste børn har en god forestillingsevne. De særligt sensitive børn kan have en utrolig levende forestillingsevne og kan være svær, at hive ud af deres “verden” igen når de leger. Denne fantastiske forestillingsevne kan være en fordel i situationer, hvor der skal løses problemer. Desværre er der også en bagside. Et særligt sensitivt barn kan forstille sig at ALT går galt og det værste der kunne ske i en given situation. De kan derfor have rigtig mange bekymringer og det er vigtig for os voksne, at hjælpe dem med, at hitte ud af dem. Det hjælper ikke noget, at sige: “Jamen det sker ikke.” for det kan de ikke bruge til noget. Tag en reel snak om bekymringerne. Tag dem alvorligt – for det er de for barnet.

Børnene med personlighedstrækket har meget høje standarter. Det kan være med hensyn til deres lektier eller en tegning. Kvaliteten skal helst være i top og hvis den ikke er det, så kan de blive meget negative omkring det, de har gang i. De ligger ikke mærke til alle de ting de er rigtig gode til (og der er som regel en hel del, som kommer gangske naturligt for dem, som skal øves af almindelige børn). De kan have en tendens til, at fokusere for meget på det, de ikke kan.

Ærlighed er også vigtigt for dem. Hvis man er uærlig eller lyver, så kan de miste tilliden fuldstændig. Så vær ærlig – også omkring ting, de skal arbejde med. Men kritiser ikke. De kan have svært ved, at bearbejde kritikken.

Som sagt er der både psykisk og fysisk sensitivitet, at tage højde for.

Den fysisk sensitivitet er både i øjne, ører, næse, mund, hud. Stærk sollys, det farlige mørke, høje lyde, irriterende lyde, dufte, madens konsistens og smag, sømme eller mærker i tøjet. Alt sammen kan være en del af, at være særligt sensitiv.

Som forældre til et sensitivt barn kan det nogle gange være meget overvældende. Og nogen gange kan man være fuldstændig uforstående over for barnets behov og følelser. Men vi gør det så godt vi kan og forsøger altid, at tage hensyn til det.

Alle disse indtryk gør også, at børnene kan blive overstimuleret og reagere uhensigtsmæssigt eller uforståeligt for folk, som ikke kender til trækket og reaktionerne.

c503a634a8e2903adced135799e7491f

Vores datter var 3 år, da vi fandt ud af, at hun havde personlighedstrækket.

Hun var lige begyndt i børnehaven og havde tit og ofte meget ondt i maven. Det var så slemt, at hun var på sygehuset flere gange og blev tjekket og testet for alverdens ting. Hvad den stakkels pige ikke var igennem. En dag efter endnu flere test snakkede vi med en ny læge. Hun fortalte os, at vores datter ikke fejlede noget fysisk. Hun var derimod helt sikker på, at hun var særligt sensitiv. Men den melding og en masse læsestof, blev vi sendt hjem. Lettede over, at der ikke var noget fysisk galt, men forvirrede over begrebet særligt sensitiv.

Det viste sig simpelthen, at vores datter reagerede med voldsom mavepine over usikkerheden i den nye hverdag. Nu skulle mor og far her på arbejde.

Vi forberedte os på, alt, hvad de skulle i børnehaven, så vi kunne forberede vores datter i god tid. Vi lavede magneter med billeder, så hun kunne se, hvad dagen bød på, hvem der afleverede, hvem der hentede og hvad der skulle ske om eftermiddagen. Mavepinen forsvandt.

Vores datter er i dag 9 år og har rigtig mange af trækkene.

Hun er lynende intelligent og alt, hvad der har med de forskellige fag, at gøre klarer hun i et snuptag i første forsøg. Hendes ordforråd har altid været stort og hun er længere fremme fagligt og socialt end hendes klassekammerater.

Fysisk smerte forekommer stadig når der er noget uvant på vej. Vi arbejder altid på, at forberede hende på bl.a. udflugter eller tema-dage i skolen. Hun skal helst vide, hvad der skal ske og hvem hun skal være sammen med. Hun skal generel have tid til  at vænne sig til tingene. Forandringer er ikke velkomne.

Vores datter er meget kræsen. Det gælder både smag og konsistent. Vi arbejder stadig på, at finde alternativer til madpakken, da det normalt er dagens bump på vejen. Måltider herhjemme må heller ikke være blandet. Tingene skal serveres hver for sig, så hun kan se det, inden hun selv blander det.

Vådt tøj skal af med det samme – det kan ikke gå hurtigt nok. Sømme og mærker i tøjet er også meget generende og skal fjernes – ellers bliver det ikke brugt. Når hun finder noget tøj der er rart, at have på, så vil hun gerne have det i alle farver, for nu kender hun lige præcis dét sæt tøj.

Hun føler dyb, intens smerte når hun fysisk slår sig.

Der bliver lagt mærker til, hver en detalje og hendes huskesans fejler absolut intet. På det område er hun som en elefant. Hver en detalje bliver husket.

Vores datter har en hel del venner men foretrækker tit voksnes selskab. I børnehaven synes pædagogerne, at det var problematisk. Men da vi ikke vidste hvorfor, var det svært, at forsvare eller forklare. Men nu ved vi, hvorfor. Hun foretrækker en seriøs og ægte samtale fremfor basal leg.

Selektiv er et ord der tit kan bruges herhjemme. Tingene bliver valgt med stor omhu. Alle ting. Og hun kan have svært ved, at vælge (meget svært) for hun vil ikke gå glip af en mulighed. Det hjælper ikke, at skynde på hende, for så går hun bare i panik. Hun skal have tid til, at vælge. Det er kun et let valg, hvis hun allerede har prøvet det før. F.eks. ved hun altid hvilken is, hun gerne vil have. Det valg er hun tryk ved, og hun har sjældent brug for, at afprøve andre.

At slippe en leg eller en sindsstemning kan også kræve stor tålmodighed –  fra vores side. Det tager tid, at indstille sig på noget andet.

Hun er meget empatisk og holder virkelig meget af dyr – alle dyr (på nær edderkopper). Hun reagerer følelsesmæssigt på film, har høje krav til sig selv, bliver ret med og hvis vi ikke hjælper, så bliver hun tit overstimuleret.

En overstimulering kan være meget hårdt herhjemme. Der kan blive råbt, grædt, lagt i fosterstilling, smækket med dørene, være uforståelig over for vores valg osv. Men hun er efterhånden så bevist om hendes personlighedstræk, at hun selv kan mærke og forstå. Hun har gennem de sidste år fået rigtig mange værktøjer til, at kunne kapere de forskellige situationer. Til tider kan vi desværre godt glemme, at hun er særligt sensitiv, da hun selv er så bevist. Men det er farligt og ender gerne med en reaktion.

Det kan kræve rigtig meget af både forældre, søskende og barnet selv. Det kan til tider være hårdt og tålmodigheden lille.  Men hun (og selvfølgelig også hendes søster) gør os stolte og fylder os med kærlighed hver dag.

Det lyder måske meget enkelt, men det er faktisk virkelig kompliceret det hele. Vi bliver hver dag tvunget til, at tænke anderledes og overveje vores reaktioner før de kommer til udtryk. Men vi lærer hver dag.

 

Hvis du går og er i tvivl om, om dit barn er sensitiv, så findes der en masse tjeklister på nettet. I den før-nævnte bog er der en tjekliste på 47 punkter. Tro mig, det er en fordel, at vide det 😉

Jeg er ked af, at indlægget blev så langt, men jeg synes, at det er et vigtigt emne og mener, at der skal være mere opmærksomhed på trækket, så vi kan hjælpe børnene bedste muligt.

snapchat-1965832047

 

- Just Me

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blemish Mud (med aloe vera) fra 7th Heaven